Отбелязват годишнината от Съединението в цялата страна

Отбелязват годишнината от Съединението в цялата страна | StandartNews.com

Пловдив. С редица прояви из цялата страна ще бъдат чествани 128-те години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

Пловдив е център на честванията, посветени на Съединението. На тържествата в Пловдив ще присъстват президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски. Пловдивският митрополит Николай отслужва молебен в катедралния храм "Успение Богородично". Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на Захари Стоянов и паметната плоча на майор Райчо Николов. От 12.00 часа на площад "Стефан Стамболов" ще има концерт на "Биг Бенд" - Пловдив. В същия час на площад "Съединение" ще бъдат наградени победителтие в мемориалния маратон. От 18.00 часа на централния площад ще се проведе концерт с участието на Рафи, Богомил, Сани Алекса и Тома. Час по-късно пред пред Военния клуб е традиционната възстановка на събитията от 6 септември 1885 година, представена от комитет "Родолюбие". В 19.45 часа в Историческия музей в града е откриването на изложбата "Българското Съединение от 1885 година в изкуството". Кулминацията на честванията, посветени на Съединението на България е тържествената заря-проверка от 20.30 часа на площад "Съединение".

В Бургас официалната програма започна на площад „Атанас Сиреков", пред сградата на Община Бургас, където се състоя ритуал по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас. От 10.30 часа пред Военен клуб – Бургас на ул. „Христо Ботев" 48 ще бъде отслужена заупокойна молитва за загиналите в Сръбско-Българската война от 1885 година. Ще се проведе и ритуал по поднасяне на венци и цветя пред Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк.

В Пазарджик ще се проведат празнични чествания по повод 6 септември и отбелязването на 128 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Тържествената програма ще започне в 10.30 часа на централния площад в областния град с изпълнение на духовата формация към Симфонично-оперетно дружество „Маестро Георги Атанасов". В 11.00 часа ще бъде вдигнато и знамето на Република България под звуците на националния химн. Концертната програма ще започне в 11.15 часа с участието на Представителен хор „Слава Русева" и Представителен танцов състав „Чудесия" към Младежки дом в областния град. Десетки граждани започнаха да се стичат към площад "К. Величков" в Пазарджик.

Община Ямбол организира тържествена церемония по повод 6 септември – Ден на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Честването ще започне в 10.30 ч. пред общината с ритуал по издигане на националното знаме с участието на представителна част от авиобаза Безмер, празнично слово на кмета Георги Славов и благодарствен молебен. Церемонията ще продължи с шествие по ул. „Г. С. Раковски" – пл. "Освобождение" - ул. "Цар Освободител" до паметника на загиналите за националното ни освобождение, където ще бъдат поднесени венци и цветя. Кметът на общината кани всички родолюбиви ямболци да се включат в честването на празника.

Във Видин тържествената церемония по повод 128-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия ще се проведе от 11.00 ч., пред паметника на Скърбящия воин на площад "Съединение". Тържественото честване в Белоградчик ще започне в 10,30 ч на централния площад с изпълнение на местния духов оркестър, в 11 часа ще има празнично шествие, след което с празнично слово към гражданите ще се обърне Антон Трифонов –зам.- кмет на община Белоградчик. Тържеството ще завърши с Поднасяне на венци пред паметната плоча на загиналите в Българо-сръбската война.

В Сливен ритуал–поклонение за полагане на венци и цветя в памет на загиналите за Съединението на България започна на площад „Хаджи Димитър". По повод 128 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия ще се състои церемония по издигане на националното знаме на Република България с участието на Военен духов оркестър и армейска част. Ще има и ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Тържеството продължава в 10.30 часа с концертна програма с участието на Ансамбъла за народни песни и танци. Ритуалът се организира от община Сливен и Военно формирование 22 220 в града.

Тържественото отбелязване на Деня на Съединението във Велико Търново ще започне с военен ритуал за издигане на националното знамена Република България. Празникът започва в 10.30 часа. След военния ритуал, пред сградата на Община Велико Търново празнично слово ще произнесе кметът Даниел Панов. От 10.45 часа тържествата се пренасят пред паметник „Майка България", където ще бъде отслужен празничен благослов. След това ще се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност. Празникът ще приключи с тържествен марш пред сградата на Общината. От 21.00 часа жителите и гостите на град аще имат възможност да се насладят на Аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина".

Празнични прояви ще има и в много други населени места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай